A
When people introduce themselves,I always hear them say “I’m just a housewife”.I don’t understand why their introduction is always filled with regret and selfpity.Is it really a crime to be a housewife?Is it really embarrassing when you choose not to work outside and instead choose to work in your home?
How could you be “just a housewife” when the basic social unit of society depends on you and your service?A housewife works for the longest hour, supporting your husband, child’s studies, caring for elders, managing finances, paying bills, grocery shopping, cooking according to individual taste, cleaning, etc.A housewife could be anyone:daughter, wife, mother, teacher, financial advisor, fashion designer and nurse, gardener, driver, cook, and so on.Don’t think you are not being paid for it.You get the reward that no money can offer—the love and affection of your family, their trust in you, a happy home and your own satisfaction.
It is you who choose to be in this occupation, willingly or for any other reason.After a busy day, all wait to return to the comfortable home set by you.They know you will be there to absorb all their stress and tiredness and relax them.Would you along with your family have been able to buy all the content in life that you are enjoying now with that money?
Respect yourself for what you are.Introduce yourself to the world with the same dignity.The world understands the importance of your job; it’s time to make them accept it.Introduce yourself with pride and with twinkle in your eyes “I am a housewife”.Kick that “just” out.
【解题导语】 本文主要讨论了家庭主妇的伟大之处。
21.How do people feel when they say “I’m just a housewife”?
A.Satisfied. B.Proud.
C.Regretful. D.Anxious.
C 解析:细节理解题。根据第一段的第二句“I don’t understand why their introduction is always filled with regret and selfpity.”可知,家庭主妇在自我介绍时会对自己的身份感到后悔或者遗憾。
22.Listing the housewife’s duties, the author implies a housewife ________.
A.usually leads a terrible life
B.plays a more important role
C.does not always get her reward
D.makes a great contribution to the family
D 解析:推理判断题。根据第二段的整体内容可知,家庭主妇身兼多职,其在家庭中的作用和地位不可小觑,为整个家庭做出了巨大的贡献。
23.If a housewife worked outside, she would ________.
A.have the same life like before
B.set a comfortable home for her family
C.absorb her family’s stress
D.lose the content that she is enjoying
D 解析:推理判断题。根据第三段的“Would you along with your family have been able to buy all the content in life that you are enjoying now with that money?”可推知,职业妇女是不可能享有家庭主妇所享有的那种满足感的,那是钱买不来的。
24.What is the author’s attitude toward housewives?
A.Supportive. B.Doubtful.
C.Opposed. D.Tolerant.
A 解析:观点态度题。根据文章最后一段的“Introduce yourself with pride and with twinkle in your eyes ‘I am a housewife’.Kick that ‘just’ out.”可推知,作者是支持家庭主妇的。