A
Most British parents give their teenagers pocket money. Teenagers get between £7 and£20 a week. They spend it on fast food, designed clothes, the cinema, concerts, magazines and mobile phones.
1) Lazy parents?
37% of parents pay teenagers to clean the living room, 66%of parents pay teenagers to take the rubbish out.
2) Lazy teens?
51% of teenagers don't make their beds before they leave home. Only 1 3% of teenagers wash the car for money.
Some parents even pay their teenagers to do their homework.
3) Equality? Not Yet!
Boys get more money than girls for most odd jobs.
For washing the dishes, boys get about £4 and girls get about £1.
4) And if you need some more money?
Teens get an extra £250 a year out of their parents on top of pocket money! About 50% of teens get gifts or money from their grandparents.
Go to Mum if you need extra money! She gives more than Dad.
5) Where you live makes a difference!
Parents in Scotland and the North of England give more pocket money.
6) Spending
51% of teenagers spend their money on clothes.
39% of teenagers buy cosmetics(化妆品), jewellery and toiletries(洗漱用品).
Less than 30% of teenagers save any money.
7) Earnings
Here are some children who tell us about their pocket money:
Emma: I get£30 a month. I have to take the rubbish out and tidy my room.
James: I get£10 a week. But I have to clean the car, hoover(用真空洗尘器清洗)the house and load and unload the dishwasher. I usually save the money.
Lain: I get £7.50 a week. I have to be “good” but I don’t have to do any jobs for the money.
Richard; I get£5 a week. But our neighbors go away a lot and they give me £25 a week for looking after their cats.
1. This passage is mainly about ______.
A. teenagers everywhere get pocket money
B. how to spend pocket money
C. some information about pocket money in Britain
D. how to get pocket money
2. According to the passage, which statement is true?
A. Parents are lazy so they let children do housework.
B. Teens are too lazy to do housework unless they are given pocket money.
C. The pocket money boys and girls get is not equal.
D. It is not right for children to ask for pocket money.
3. Who most probably gets the most money for a whole year according to the passage?
A. Emma B. James
C. Lain D. Richard
【答案】1. C 2. C 3. D
【解析】
这是一篇说明文。文章主要介绍了一些与英国孩子零花钱相关的情况,包括怎么获得、怎么开支、数额是多少等。
【1题详解】
主旨大意题。根据文章的主要内容,尤其是第一段的Most British parents give their teenagers pocket money. Teenagers get between £7 and£20 a week. They spend it on fast food, designed clothes, the cinema, concerts, magazines and mobile phones.(大多数英国父母给他们的青少年孩子零花钱。青少年一周会得到7-20英镑。他们把钱花在快餐、衣服、看电影、音乐会、杂志和移动电话上)可知,本文主要讲述与英国孩子零花钱相关的一些信息。C. some information about pocket money in Britain(一些与英国孩子零花钱相关的信息)符合以上说法,故选C项。
【2题详解】
细节理解题。根据3) Equality? Not Yet!部分下的Boys get more money than girls for most odd jobs.可知,男孩做家务活得到的零花钱比女孩多。C. The pocket money boys and girls get is not equal.(男孩和女孩得到的零花钱不相同)符合以上说法,故选C项。
【3题详解】
细节理解题。根据最后一部分Emma: I get £30 a month. I have to take the rubbish out and tidy my room. James: I get £10 a week. But I have to clean the car, hoover(用真空洗尘器清洗)the house and load and unload the dishwasher. I usually save the money. Lain: I get £7.50 a week. I have to be ''good'' but I don’t have to do any jobs for the money. Richard; I get £5 a week. But our neighbors go away a lot and they give me £25 a week for looking after their cats.可知,Emma一年得到的零花钱是£30*12=£360;James一年得到的零花钱是£10*4*12=£480;Lain一年得到的零花钱是£7.5*4*12=£360;Richard一年得到的零花钱是£5*4*12+£25*4*12=£1440,即Richard一年获得的零花钱最多。故选D项。