Ⅰ.完形填空
(2020届黑龙江省哈三中高三模拟)
I used to go to the gym a lot, so when I started to get pains in my neck, I just assumed I had pulled something. But when I couldn't 1 my neck or look left, right,up or down, I went to the doctor and I was told that I had a rare type of cancer that 2 the throat. It was 3 . At the time I was 4 twenty.
Having cancer and getting 5 influenced a lot of things. The side effects from my treatment were really bad. I couldn't work, and I wasn't able to go out with my friends. I would rather not go through it. 6 , the youth support volunteers encouraged me to keep going, which gave me the motivation to 7 treatment. Besides, my family was really there to 8 me, and it drew us 9 .
During my treatment, I 10 new friends through Teenage Cancer Trust's social events. They were 11 people who had been through cancer as well. The conversation between us 12 more easily as we had things in common. I 13 them to stay optimistic.
As I 14 working out, now I want to become a health 15 to guide young people suffering from cancer. They often lose or gain a lot of weight, which can affect their 16 . So I can use my 17 to help them get back to fitness. I lost much weight and I'm trying to 18 it so I can be an inspiration for them. In a way, I see having cancer as a 19 thing. It was a test for me and I am now going down a better 20 .
【语篇解读】 文章主要讲述了作者在20岁时患上了一种罕见的癌症,但作者以积极的心态接受治疗,并以自己的亲身经历来鼓励他人。
1.A.scratch B.hold
C.lift D.pull
解析:选C A项意为“抓”;B项意为“支撑”;C项意为“抬起”;D项意为“拉”。根据下文中的“or look left,right, up or down”可推知,作者不能向四周看,抬不起脖子。故选C。
2.A.demanded B.injected
C.displayed D.affected
解析:选D A项意为“要求”;B项意为“注射”;C项意为“展示”;D项意为“影响”。根据语境可推知,作者脖子不能动,应该是癌症影响了喉咙。故选D。
3.A.scary B.clumsy
C.lucky D.exciting
解析:选A A项意为“可怕的”;B项意为“笨拙的”;C项意为“幸运的”;D项意为“令人兴奋的”。根据上文中的“I was told that I had a rare type of cancer”可知,作者被告知患了癌症,所以这是可怕的。故选A。
4.A.also B.still
C.only D.even
解析:选C A项意为“也”;B项意为“仍然”;C项意为“仅仅”;D项意为“甚至”。根据本句“At the time I was 4 twenty.”可推知,作者得知自己患了癌症时,年仅20岁。故选C。
5.A.experiment B.treatment
C.donation D.experience
解析:选B A项意为“实验”;B项意为“治疗”;C项意为“捐赠”;D项意为“经历”。根据本句“Having cancer and getting 5 influenced a lot of things.”及常识可知,患病需要进行治疗,且治疗带来了很多副作用。故选B。
6.A.Actually B.Eventually
C.Fortunately D.Gradually
解析:选C A项意为“实际上”;B项意为“最终”;C项意为“幸运的是”;D项意为“逐渐地”。根据下文中的“the youth support volunteers encouraged me”可推知,此处表示幸运的是有年轻的志愿者们鼓励作者。故选C。
7.A.focus on B.carry on
C.take on D.depend on
解析:选B A项意为“聚焦于”;B项意为“继续”;C项意为“接受”;D项意为“依靠”。根据语境可知,他人的鼓励给了作者继续治疗的动力。故选B。
8.A.realize B.believe
C.support D.consult
解析:选C A项意为“意识到”;B项意为“相信”;C项意为“支持”;D项意为“咨询”。根据语境可知,作者的家人也非常支持作者。故选C。
9.A.closer B.further
C.cleverer D.worse
解析:选A A项意为“更近的”;B项意为“更远的”;C项意为“更聪明的”;D项意为“更坏的”。根据语境及常识可知,在作者患病时,家人给予支持,彼此感受到对方的温暖,关系被拉得更近。故选A。
10.A.shared B.exchanged
C.avoided D.made
解析:选D A项意为“分享”;B项意为“交换”;C项意为“避免”;D项意为“使成为(某种人或物)”。根据下文中的“new friends through Teenage Cancer Trust's social events”可推知,作者在活动中交到新朋友。故选D。
11.A.lovely B.young
C.mature D.smart
解析:选B A项意为“可爱的”;B项意为“年轻的”;C项意为“成熟的”;D项意为“聪明的”。根据下文中的“who had been through cancer as well”可知,这些人也和作者一样,年纪轻轻却身患癌症。故选B。
12.A.flowed B.hit
C.applied D.discussed
解析:选A A项意为“(话语)流畅,流动”;B项意为“打击”;C项意为“申请”;D项意为“讨论”。根据下文中的“more easily as we had things in common”可知,作者与这些年轻人有共同之处,因此,彼此间交流非常流畅。故选A。
13.A.inspired B.discouraged
C.warned D.wished
解析:选A A项意为“激励”;B项意为“使气馁”;C项意为“警告”;D项意为“祝愿”。根据下文中的“to stay optimistic”可推知,作者激励他们保持乐观。故选A。
14.A.admit B.imagine
C.admire D.love
解析:选D A项意为“承认”;B项意为“想象”;C项意为“敬佩”;D项意为“爱”。根据下文中的“to guide young people suffering from cancer”可推知,作者热爱体育锻炼。故选D。
15.A.patient B.coach
C.minister D.doctor
解析:选B A项意为“病人”;B项意为“教练”;C项意为“部长”;D项意为“医生”。根据语境可知,作者想成为一名健康教练,指导患癌的年轻人。故选B。
16.A.delight B.process
C.trouble D.health
解析:选D A项意为“高兴”;B项意为“过程”;C项意为“麻烦”;D项意为“健康”。根据上文中的“They often lose or gain a lot of weight”可知,大幅地增加或降低体重会影响他们的健康。故选D。
17.A.grades B.qualification
C.impression D.problem
解析:选B A项意为“分数”;B项意为“技能,资历”;C项意为“印象”;D项意为“问题”。根据语境可知,作者热爱体育锻炼,想用自己的健身技能来帮助年轻患者们恢复健康。故选B。
18.A.recall B.return
C.regain D.review
解析:选C A项意为“召回”;B项意为“返回”;C项意为“重新获得”;D项意为“复习”。根据上文中的“I lost much weight”及语境可知,作者通过大幅降低体重后重新获得体重的方式来激励那些年轻人们。故选C。
19.A.positive B.negative
C.depressed D.moved
解析:选A A项意为“积极的”;B项意为“消极的”;C项意为“感到沮丧的”;D项意为“感动的”。根据语境可知,在某种程度上,作者把癌症看作一件积极的事情。故选A。
20.A.role B.concern
C.behavior D.path
解析:选D A项意为“角色”;B项意为“关心”;C项意为“行为”;D项意为“道路”。根据语境可知,作者将此次患病看作是一次考验,现在的作者正在向更美好的道路上前进。故选D。