Ⅰ.完形填空
(2020·潍坊4月模拟)I was woken up by the dog barking in the early morning.  I went     outside to find a koala (考拉) at the yard gate wanting to enter. It was the first time that I had       1     a koala in my neighborhood. What a welcome      2    !
I was wondering why he was here, as koalas      3     came down    from the trees and didn't like walking, either.      4    , there was no    eucalyptus (桉树) around. Was he hungry or lost? Or maybe the   bushfire across Kangaroo Island      5     him here?
He just sat there, apparently      6    , and sort of looked at me    with a look, like helping me out of my suffering.  At a(n)     7       look, I discovered a long cut on his back with blood,     8    of    attacks or cuts of something sharp in some other way.
I rushed into my room and came out with some iodophor (碘附). It was not a      9      problem as I was a nurse. This poor   soul seemed to quite      10      my kindness when I     11     the cut   with the liquid. It      12     me that he came to seek my      13    !
After the treatment, I watched the koala finally      14     in the  wild, hoping he was able to     15     the hard time and live his life as  he should.
[语篇解读] 本文是一篇记叙文,主要讲述了作者偶遇并救助一只考拉的经历。
1. A.grabbed                  B.encountered
    C.investigated                     D.tackled
解析:根据上文的“I went outside to find a koala at the yard  gate wanting to enter.”可知,这是作者第一次在附近见到考拉。 encounter“意外地遇见”。
答案:B
2. A.chance                           B.relief
    C.surprise                         D.message
解析:根据上文的“It was the first time”可知,作者第一次在附近见到考拉,会感到很惊讶。surprise“惊奇,惊讶”。
答案:C
3. A.frequently                       B.slightly
    C.mostly                           D.rarely
解析:根据下文的“and didn't like walking,either”可知,作者不知道它为什么来这里,因为考拉很少从树上下来,也不喜欢走动。rarely“很少”符合语境。
答案:D
4. A.Once more                        B.Ever since
    C.Just then                        D.Then again
解析:空后陈述另外的情况,表示“不过这附近也没有桉树”。then again表示“不过,另一方面”。once more“再一次”;ever since“从此”;just then“就在那时”。
答案:D
5. A.pursued                          B.drove
    C.followed                         D.cast
解析:这里是作者的猜测,它是饿了还是迷路了?还是森林大火把它逼到了这里?drive“逼迫,迫使”。
答案:B
6. A.in pain                          B.in order
    C.in comfort                       D.in disappointment
解析:根据下文的“sort of looked at me with a look,like helping me out of my suffering”“I discovered a long cut on his back with blood”可知,考拉受了伤。显然很痛苦。in pain“疼痛;痛苦地”;in order“就绪,妥当”;in comfort“舒适地”;in disappointment“失望地”。
答案:A
7. A.quick                            B.close 
    C.eager                            D.anxious
解析:根据下文的“I discovered a long cut on his back with...cuts of   something sharp in some other way”可知,作者靠近看,发现它背上有一道长长的伤口。
答案:B
8. A.features                         B.symbols
    C.signs                            D.series
解析:考拉的背上有一道长长的伤口,有血迹,这是它受到攻击或者被某种锋利的东西割伤的痕迹,故sign“痕迹,迹象”符合语境。
答案:C
9. A.crucial                          B.small
    C.distinct                         D.tricky
解析:根据下文的“as I was a nurse”可知,作者是护士,所以处理伤口不是一件难事。tricky“棘手的,难办的”。
答案:D
10. A.ignore                          B.answer
     C.understand                      D.anticipate
解析:这个可怜的家伙似乎很明白作者的善意。understand“明白,理解”。
答案:C
11. A.touched                         B.felt
     C.tapped                          D.treated
解析:根据上文的“I rushed into...some iodophor.”可知,作者用碘附治疗考拉的伤口。treat“医疗,医治,治疗”。
答案:D
12. A.appealed  to                    B.referred  to
     C.occurred to                     D.addressed to
解析:结合语境可知,此处表示作者忽然想到它是来寻求帮助的。appeal to“呼吁”;refer to“参考,提及”;occur to“被想到”。
答案:C
13. A.help                            B.advice
     C.approval                        D.fortune
解析:参见上题解析。help“帮助”。
答案:A
14. A.exploring                       B.rushing
     C.jogging                         D.disappearing
解析:此处表示治疗之后,作者看着考拉最终消失在野外。disappear“消失”。
答案:D
15. A.experience                      B.survive
     C.escape                          D.have
解析:根据下文的“the hard time and live his life as he should”可知,作者希望它大难不死,过它应该过的生活。survive在此作及物动词,表示“艰难度过,从(困难)中挺过来”。
答案:B