Ⅰ.完形填空
(2020·烟台第一次诊断)My twin sister, Dawn, born with cerebral palsy (脑瘫) , has to wear braces (背带) on her legs and walk with the help of a stick, often causing people to     1     and point.
As Dawn was the only “different” child in our neighborhood, we were constantly picked on. We never had any friends because of her condition. I began to     2     Dawn and was embarrassed to be seen with her. So I did everything to get her into trouble to     3     her being born mentally and physically disabled.
When I turned twelve, my mother was so displeased with my behavior. She figured I was     4     enough to know better. One day she threw me in my bedroom and gave me a thick yellow book. What I saw in that book     5     the way I viewed my disabled sister.
There were many baby     6     of Dawn and me dressed alike, the only     7    : I looked small and peaceful while Dawn was hooked up to tubes and needles and machines. If you looked closely, you could see the     8     in her eyes though she was always smiling. One picture stood out: we were     9     each other. The words below read, “I'm so happy to have a twin sister, Netti. The doctors make me cry. She makes me     10    .” Looking back, I realized how     11     I had been! I had never put myself in Dawn's shoes! Feeling     12    , I cried myself to sleep.
Later, when Dawn came to wake me up for dinner, I kissed her and hugged her     13     like in the picture.
From then on, I was Dawn's     14    . No one was going to hurt her for any reason. We are     15    . I am the other half of her and she is my world.
[语篇解读] 本文是一篇记叙文,讲述了作者对脑瘫的双胞胎姐姐态度的转变。
1. A.complain                  B.wander
    C.stare                             D.envy
解析:根据上下文推测,作者的姐姐患有脑瘫,需要借助拐杖行走,经常会有人盯着她看(stare)并指指点点。
答案:C
2. A.hate                              B.pity
    C.disturb                           D.warn
解析:根据上文可知,因为姐姐脑瘫,作者她们交不到任何朋友,所以作者开始讨厌(hate)姐姐。
答案:A
3. A.put up with                       B.make use of
    C.keep track of                     D.get back at
解析:因为作者讨厌姐姐,所以她竭尽所能地去报复姐姐。get back at sb.“向某人报复”符合语境。put up with“容忍,忍受”;make use of“利用”;keep track of“与……保持联系”。
答案:D
4. A.patient                           B.old
    C.clever                            D.confident
解析:当作者十二岁时,妈妈对其行为非常不满,她认为作者年龄足够大,能知道是非。故选old。
答案:B
5. A.formed                            B.changed
    C.explained                         D.confirmed
解析:由上下文可知,妈妈给作者的那本厚厚的书饱含姐姐的深情,从而改变了作者对残疾姐姐的看法。
答案:B
6. A.pictures                          B.clothes
    C.toys                              D.stories
解析:由下文中的“One picture stood out”可知,选A。
答案:A
7. A.problem                           B.spotlight
    C.similarity                        D.difference
解析:由下文给出的对比可知,作者和姐姐唯一不同之处 (difference)是:作者看起来很小且安静,而姐姐被接上了管子、针管和医疗机器。
答案:D
8. A.courage                           B.disappointment
    C.pain                              D.concern
解析:由后面的转折(虽然她总是微笑)可推知,你仔细看的话可以看出她眼中的痛苦(pain)。因为姐姐正在治疗,所以会疼痛。
答案:C
9. A.hugging                           B.supporting
    C.comforting                        D.praising
解析:根据下文中的“hugged her     13     like in the picture”可知选A。
答案:A
10. A.improve                          B.think
     C.laugh                            D.survive
解析:由语境可知,空处与cry对应,故选C。
答案:C
11. A.rude                             B.selfish
     C.responsible                      D.innocent
解析:回首过去作者对姐姐的种种不好,作者意识到自己是多么自私。下文的“I had never put myself in Dawn's shoes!”也是提示。selfish“自私的”。
答案:B
12. A.helpless                         B.unhappy
     C.desperate                        D.ashamed
解析:作者此时幡然悔悟,此前对姐姐太无情,所以感到非常羞愧 (ashamed)。
答案:D
13. A.politely                         B.seriously
     C.tightly                          D.purposely
解析:作者亲吻了姐姐并且像照片里一样紧紧地拥抱了姐姐。
答案:C
14. A.protector                        B.assistant
     C.educator                         D.consultant
解析:由下文作者提到的不让任何人以任何理由去伤害姐姐可知,作者成了姐姐的保护人(protector)。
答案:A
15. A.irreplaceable                    B.undefeatable
     C.unimaginable                     D.inseparable
解析:由下文提到的作者是姐姐的另一半,姐姐是作者的世界可知,作者和姐姐是不可分离的(inseparable)。
答案:D