阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Urban Transportation in Canada
Public transportation & transit passes
All cities and most major towns in Canada have a public transportation system with one or more modes of transportation.The bus is the most common form of urban transportation in Canada.To use public transportation,you must purchase a ticket or a transit pass.Transit passes allow you unlimited use of public transportation for a specific period (one month or more).They are usually cheaper than buying many tickets if you plan to use public transportation often.
Transportation for people with disabilities
Public transportation often has features to assist people with disabilities.In many cities and towns,there are also transportation services available specifically for people with limited mobility,such as specially equipped buses.You can find out about these services in the same way you would learn more about other public transportation options.
Etiquette on public transportation
When taking public transportation such as a bus or train,it is important to understand the unspoken rules of conduct in the shared space.Here are a few things to note:
◆Be polite and respectful to others around you.For example,maintain an appropriate noise level when talking or making a phone call.
◆If you are carrying a backpack or a large shoulder bag in a crowded public transit vehicle,keep it close to you,preferably at your feet to avoid hitting people with it as you walk by.
◆Avoid pushing or touching others in order to make more room for yourself.Sometimes public transit can become very crowded,but it is important to keep calm and give others appropriate personal space.
◆Have your proof of payment accessible in case you are asked to show it.
21.What is the advantage of using transit passes over buying tickets?
A.Safer trips.
B.Longer service hours.
C.Lower costs.
D.More use of transport.
答案:C
解析:细节理解题。根据Public transportation & transit passes中的“Transit passes allow you unlimited use of public transportation for a specific period (one month or more).They are usually cheaper than buying many tickets if you plan to use public transportation often.”可知,使用通行证的好处是费用较低。故选C项。
22.How does the transportation system help people with disabilities?
A.By running special transport services.
B.By offering fewer transportation options.
C.By limiting their mobility on city buses.
D.By providing free rides in towns and cities.
答案:A
解析:细节理解题。根据Transportation for people with disabilities中的“there are also transportation services available specifically for people with limited mobility,such as specially equipped buses”可知,交通系统通过运行特殊的运输服务来帮助残疾人。故选A项。
23.What is considered impolite on public transportation?
A.Lowering your speaking voice.
B.Placing backpacks at your feet.
C.Staying close to other passengers.
D.Having your proof of payment at hand.
答案:C
解析:推理判断题。根据Etiquette on public transportation中的“but it is important to keep calm and give others appropriate personal space”可知,在公共交通上与其他乘客保持很近的距离是不礼貌的。故选C项。